Sunday, 29 September 2013

Sambutan Hari Asean ke-46

salamz..


Lama tak updated..sebenarnya Cheq.art baru blk daripada program Sambutan Hari Asean ke-46 di Universiti Utara Malaysia, Sintok Kedah..memula sampai surat arahan kena pi jd MC (Pengacara Majlis ) untuk slot jigsaw puzzle..bila pi masa taklimat di sana, rupa bahagian Perhubungan Luar Negeri, Kementerian Komunikasi dan Multimedia tak mau..lega dah awal tu..leh la buat kerja belakang tabir ja..skali depa suruh jd MC perasmian Penutup..aduihh..kita takat kampong ja..lom pernah pi tahap tinggi lagi..tapi tak pa la..sebab ada partner yg pernah dok jd peringkat antarabangsa dan pernah berduet dengan mahathir Lokman ni nak back up Cheq.Art..kita pon ok la...nasib baik tak kena cakap omputih kalau kelam kabut gak la..



Tapi Alhamdulillah sepanjang program berlangsung tidak ada kejadian yang tidak diingini berlaku. Pertama kali dalam hidup jadi MC pakai kain...aiyak...sekali pandang supa orang nak pi baca tahlil ja...sebenarnya pakaian yang Cheq.Art pakai ni adalah pakaian rasmi Negara Myanmar..pakaian kebangsaan kot..

.yang sebelah Cheq.Art ni pasangan MC dia ni pakai pakaian Malaysia rasanya negeri Perak punya kot..

nak kompom betoika Cheq.Art pakai pakaian Myanmar sebab ada yang kata Laos..bila cari dalam Internet maka terjumpa la gambar di bawah ni..


 Inilah pakaian kebangsaan rasmi di Myanmar, hanya mengenakan kain sarung dan memakai selipar atau capal. Gambar Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Razak (kiri) yang kemas amat berbeza dengan Presiden Myanmar, U Thien Sien. Gambar ini dirakamkan di Istana Presiden di Myanmar ketika lawatan Najib ke Myanmar pada Rabu 28 Mac 2012.



Bagi kita mungkin rasa pelik bila lelaki pakai kain sepatutnya seluar la kan...sebenarnya banyak gak negara yang lelaki pakai kain @ skirt contohnya kat scotland, 

Kalau kat bawah ni Video rakyat Tongga dengan pakaian tradsional pada hari mangkat raja depa...


Monday, 23 September 2013

Siapa Yg Kurang Ajar & Bodoh..

 Salamz...

Pepagi ni gempar apabila isteri kepada seorang pemain bola sepak terkenal memaki hamun seorang pengawal keselamatan ..Cheq.art bukan la nk masuk campor pa..tp kurang seronok bila tgk seorang yang muda memaki seorang pak cik yang cuba menegur kesalahannya (parking).. bukan ka perkara ini boleh bawa berbincang..dalam clip yg di hidangkan pada cheq.art di FB td...bila di teliti dedua salah...pak cik tu pun ada gak kesalahannya sbb menurut  dlm clip tersebut pak cik ni tidak tegur kereta alphad yg parking di hadapan kereta mereka sebelum ni...bila mai turn diorang kena tegur suruh alih kenderaan sbbnya tmpat tersebut tidak boleh parking..tak silap kejadian berlaku di lapangan terbang Subang...

apa yg buat Cheq.art rasa ralat bila dimakinya pak cik yang berpangkat ayah..dengan perkataan yang kurang enak seperti BODOH!! JANTAN DAYUS!!...jangan katakan pak cik tersebut..kalu Cheq.art sendiri pon boleh hilang sabar bila diulang perkataan tersebut berkali²...yang peliknya pemain bola tersebut berada di sebelah tidak ambil apa² tindakan semada berbincang dengan pak cik tersebut atau menegur bininya yang bersikap terus terang Cheq.art kata kurang ajar...dan paling sedih sanggup ambil video pak cik ni dengan tujuan untung mengaibkan beliau @ mungkin sebagai bukti nak lawan kat mahkamah kot..tetapi bila tgk respon orang ramai di laman FB banyak yang mengutuk bini pemain tersebut...

Tp Cheq.art nk tekan kan kat sini bini pemain tersebut pernah menegur penyokong bola sepak negeri pantai timur agar berbudi bahasa dan bercakap seperti orang yang ada iman...tetapi kenapa berlaku sebaliknya pada beliau...betul kata beliau..Allah maha Adil ..hidup ni seperti BoomBreng ..kita lontar dia akan patah balik kepada kita...



tulisan beliau menggambar beliau seorang yang cukup berbudi bahasa dan penuh dengan keimanan..







nilai la sendiri kebiadapan bini pemain bola sepak ni..seorang yang mengajar orang lain agar berbudi bahasa dan bercakap dengan penuh keimanan menunjuk contoh budi bahasa dan beriman bila bercakap....




Cerita saksi yang berada di tempat kejadian..

p/s : Kena tegur adalah benda biasa sebab dia menjalankan tugas..Cheq.artz biasa juga di tegur atas kesalahan parking.. kalau kita salah ngaku aja la dan segera beralih ..bukan nya bertahan dan tidak mengaku kesalahan..walaupun di katakan tidak salah..sbb ada penumpang dlm kereta itu bukan persoalan..janji tempat tu tak boleh parking/menunggu kecuali kalau dh org yg di tunggu tu dh tiba baru boleh parking untuk ambil penumpang dan angkat barang...

bebaru ni Cheq.art bawak mak pegi periksa kesihatan di hospital...bila dah selesai semua mintak mak tunggu sat kat lobi dengan wheel chair dan terpaksa jalan kaki jauh ke tempat parking amik kereta n amik mak kat lobi hospital ..tadak masalah pon..pak cik guard tak marah pon siap tolong jaga mak kita lagi...siap angkat tangan lagi masih kami berangkat pulang.. biasa la kengkadang bila berada DIVA dan terkenal ni EGO ni mula la muncul dlm keadaan kita tak sedar..nauzubillah mohon di jauhkan sifat tersebut...

Wednesday, 18 September 2013

Game Review #1- BUS SIMULATOR 3D versi android..



Salamz..

Setiap org mempunyai hobi tersendiri waktu lapang ka sunyi ka buhsan ka...cam cheq.art nya hobi mmg suka men game..arcade ka PC ka Console ka Tepon ka..memana dan ja...

hari ni nak review 1 game simulation yang menarik...sebenarnya byk game simulation ni kapai terbang la ketapi la..memacam nk jd doktot pun buleh...tapi dalam bebanyak game simulator jarang tengok game bus ..simulator truck banyak la...

Bus Simulator 3D adala versi Android..untuk tepon & tablet ja...cheq art try juga cari versi PC tapi tadak..yg ada pon jenih  len...

Cheq art suka gak layan game sbb simple ja nk run pon untuk android 4.0 ke atas la..2.5 tak support..dalam game ni..





Kalau malas nak main career mode pon tak saja nk test drive leh amik yang free ride mode ja..biasanya cheq artz nagi anak² men yang mode ni..nk peringkop bas ka terjun gaung ka..pakai yg ni ja..
 memula main di memang kena bawak bas cam ngan Rapid ni..tak leh pilih bas len..bila dah cukup point..experience baru leh unlocked bas baru...daripada bas Rapid..sampai la ke bas express..lagi hebat bas lagi tinggi la exp. point kena kumpul..






yang ni paling tinggi skali kalau nk unlocked sampai la ni cheq art lom unlocked lg..







lam game tak byk level cam game len..tp boleh tahan la gak level nya...ada cuma 8 level ja..setiap level mision/route/trip dia lain-lain..cth...level 1 bawak lam pekan kecik ngn kampong..level 5 bawak area jalan grik n Jln genting..lebih kurang tp ni lagi susah pada grik sbb jln sempit..level 6 - jalan salji lv7 @ 8 kena jln grik waktu malam..pergh..mau tau la...





kalau dari segi nak kontrol plak tak susah..- gambar kamera tu maksud view..nk view cokpit cam lam gambar ka atau view dari atas nampak sebijik bas ( gambar bawah)  pon boleh...



- gambar petak ada tombol tu..gear atas D (drive) R (reverse)
- petak tinggi ngn rendah tu minyak dan brake
-arrow - signal..


game nya simple..amik penumpang ja...setiap penumpang yg amik dapat la 100 exp..tp kalu exciden @ break ngejut.. - 30 / 10 exp.. setiap route/trip di beri masa jadi kena sesesaikan dalam masa di tetapkan kalau tak game over... 

ok dulu takat ni review game bus simulator 3D versi android...kalu ada yang menarik cheq artz share lagi..










p/s : bebosan layan ni best la gak...bagi simulator gamers...

Tuesday, 17 September 2013

W.W #1 Layan Mutu Cap Tatau kt Pantai Batu Buruk..





video

p/s.. control pasai bawak anak ja...kalu sengsowang kompom wat gila tetambah kalu naik ngn Mommy kalu..mau tau la...hahaha...toyak laaa..

Hot Tiket OOoOO Hot Tiket....

Salamz..

apa khabar semua...moga semua sehat sejahtera 

Hari ni Cheq.Artz nk kongsikan satu masalah yg cukup menggeramkan hati ini..heheh.. ada tak sesapa kat sini yang guna hot tiket..semlm maxis anta msg katanya suruh top-up 


masalahnya skang ni mana ada hot tiket di jual di mana²...dah puas cheq.artz mencarinya habih pekan kedai-kedai area kampung dan pekan di terjah...hari ni jawabnya habis la segala baki kena sapu dek maxis...geramm toi..masuk ni dh 2-3x dh maxis wat keja gila camni..sesenang ja sapu baki pengguna...pernah satu kedai cheq.art terjah nk cari top-up katanya maxis dh stop dh lebih 2 minggu...katanya nk kuar pakej baru bulan depan baru sampai...BULAN DEPAN~!!! abih yg nk guna ni camna...kalu ya pon nk kuar pakej pa pun stok lama jgn la stop pelanggan nk guna telepon ni satu keperluan..



seingat cheq.art hot tiket ni memula pakai masa bulan posa 3 thn sudah kalu tak silap..masa tu iklan kat TV ..jd saja try kot² dpt bg penjimatan ..yg topup biasa ni mmg tak jimat la pada cheq.art.. masa tu kira maxis nk test market la...RM15 dpt call 120 min dan 300 sms..pakai mmg tak habih la sehinggakan baki sms yg di bawa kehadapan cecah smpi 1000 sms..call pon baki tetiap bulan tak penah abih...punya la sonok ...dulu nk gayut tak leh ..skang ni la nk bergayut skit pon...dulu dok men miss call ja la...hahahha..tup..tup...maxis stop stok hot tiket ..alasan nk kuar jenis baru..habih baki 1000 sms & beratus minit call kena sapu..tunggu punya tunggu kuar la hot tiket perayaan bagi free ayam KFC..nampak cam sonok tp rupanya dia dh kurangkan masa berbual & sms cth kt bawah ni... 


geram toi takat nk bagi ayam baik tak payah...ayam bukan leh guna nk buat call pon..tak bagi pon tak pa tak ralat pon...kita nk penjimatan bukan nk makan...


pastu lani maxis buat hal plak dh stok tadak...sebelum ni hot tiket bola bagi baju free...ada la nisbah 1:1000 kot..stakat la lom dpt lg la t-shirt pree..kali ni tatau apa natang plak..ada yg kata hot tikej nk keluarkan yang baru..kalu tambah masa & sms ok la gak...ada juga kedai telepon yang kata maxis dh stop teruih lani pakai style hotlink...aduihhh..jemuh wat miss call ja la...dh la charge mahai 1min- 49 sen (cecom) 1min-28 sen (maxis) kalu tak silap..tu lam campo call msk voice mail pun depa ni sapu gak...dasar penyamun tarbus tul..

*** ada tak sesapa yang tahu camna nk wat penjimatan call kot la ada pakej len..yg lebih jimat dr hot tiket..cheq.art nk tukar operator plak...







Sunday, 8 September 2013

salam...

hari ni kureng sehat skit..sejak dari semalam rasa nk demam...skang ni kepala pun dah pusing...hidong pon berair... lama menyepi sbb sibok skit dengan program kemerdekaan..nanti la cheq.artz update len..hari ni cuma nk boh gelagat Cheq.artz masa  program merdeka nostalgia 1957...ok...adios..nk pi makan obat paih tu tidoq...